Sursa: Shutterstock
Băița bebelușului reprezintă un moment emoționant și totodată plin de îngrijorări pentru cei care sunt părinți pentru prima dată. Dacă te numeri și tu printre mamele sau tăticii preocupați de modul în care ar trebui să aibă loc acest ritual de igienă și îngrijire al noului membru al familiei, atunci cu siguranță articolul nostru îți va fi util.
Îți vom spune tot ce ai nevoie să știi despre importanța băiței la bebeluși, despre frecvența acestei rutine și îți vom oferi, totodată, o serie de sfaturi utile pentru siguranță!
- De ce este importantă băița bebelușului
- Când se face băița bebelușului
- Cât de des trebuie făcută băița bebelușului
- Cât trebuie să dureze băița bebelușului
- Reguli de respectat pentru băița bebelușului
- Ce urmează după băiță?
- Cum să formezi o rutină corectă pentru bebeluș
De ce este importantă băița bebelușului
Băița bebelușului este importantă, în primul rând, pentru menținerea unei igiene corecte a pielii noilor născuți. În plus, susțin psihologii, această rutină are o mulțime de alte beneficii, poate mai puțin conștientizate de către majoritatea proapeților părinți; pe de-o parte, băița reprezintă o modalitate de a consolida relația dintre copil și părinți, deoarece vorbim despre un moment magic pe care aceștia îl împărtășesc. De asemenea, băița este o oportunitate pentru bebeluș să experimenteze noi senzații și să se conecteze mai bine la trăirile din lumea extrauterină.
Pe lângă toate acestea, nu putem omite faptul că o băiță plăcută are rolul de a-i calma pe micuți, pregătindu-i astfel pentru un somn odihnitor.
Când se face băița bebelușului
Pentru aceia dintre părinți care se întreabă la ce oră se face băița bebelușului, recomandat este ca rutina de îngrijire a micuților să fie stabilită și în funcție de anotimp. Astfel, vara, atunci când ziua este mai lungă, băița ar putea avea loc în intervalul 21 – 21:30; iarna, pe de altă parte, pentru că se întunecă mai devreme, baia zilnică a bebelușului poate să se desfășoare între 19:30 și 20:00. Desigur, nu există o regulă general valabilă pentru stabilirea orei de baie a micuților, căci ea poate depinde și de programul părinților, precum și de alte evenimente neprevăzute.
Băița bebelușului înainte sau după masă? Este o altă preocupare a proaspeților părinților pentru care, de asemenea, nu putem oferi un răspuns concret, deși este ideal ca acest moment să aibă loc înainte ca el să fie alăptat, deoarece astfel va adormi mai rapid după aceea. Totuși, această regulă nu poate fi păstrată întotdeauna, mai ales când copilul este alăptat la cerere.
Foarte important de menționat este că nou-născuții pot fi spălați și înainte de căderea buricului, fără a-i scufunda însă în totalitate în cădiță.
Cât de des trebuie făcută băița bebelușului
Și tu te întrebi dacă baia bebelușului se face zilnic? Ei bine, deși vorbim despre un obicei sănătos, de care majoritatea micuților se bucură, unii specialiști sunt de părere că acesta poate fi o cauză care conduce la apariția eczmelor. Motivul este cât se poate de simplu: fiind nou născuții au pielea sensibilă, ea se poate irita și usca ușor din cauza apei folosite. Și totuși, nu există încă studii care să constate clar legătura dintre băița zilnică bebelușului și declanșarea afecțiunilor de pielii la cei mici. Prin urmare, până la proba contrarie, poți continua să urmezi o rutină de băiță pentru copil în fiecare seară deși nu este nimic greșit dacă limitezi frecvența ritualului de igienă la doar 2-3 băițe pe săptămână.
Cât trebuie să dureze băița bebelușului
Băile prelungite pot subția bariera hidrolipidică a pielii copiilor, provocând chiar și diverse afecțiuni precum dermatitele. De aceea, părinții trebuie să țină cont de faptul că 5 minute sunt suficiente pentru primele băițe ale prichindeilor, în timp ce durata se poate prelungi treptat până la 10-15 minute maxim în primele luni de viață.
Reguli de respectat pentru băița bebelușului
Sursa: Shutterstock
Pentru ca băița bebelușului să fie o activitate plăcută pentru copil și lipsită de stres pentru adulți, iată câteva reguli importante pe care părinții trebuie să le respecte. Acestea sunt legate de următoarele aspecte:
Temperatura apei
Apa pentru baia bebelușului nu trebuie să fie nici prea fierbinte, nici prea rece. În general, se pare că temperatura optimă a apei în acest caz este de 33-34 de grade, însă ea poate crește dacă observi că cel mici trage piciorușele și plânge atunci când atinge apa. Încă două sau trei grade în plus i-ar putea face pe copii să se simtă mai confortabil, având în vedere că și în burtica mamei au stat tot la 37 de grade (aceasta fiind temperatura normală a corpului).
Atunci când reglezi temperatura apei pentru baia micuțului poți folosi un termometru care te va ajuta să compensezi lipsa de experiență. De asemenea, asigură-te că apa este pregătită în cădiță înainte de a-l introduce pe cel mic în ea și nu lăsa apa să curgă în timp ce copilul se află în cădiță.
Temperatura camerei
Fie că alegi să-ți răsfeți micuțul cu ritualul de seară în baie sau în camera lui, trebuie să ai grijă ca temperatura din încăpere să fie cea potrivită. Deoarece temperatura corporală a copiilor mici poate scădea rapid, e important ca în cameră să fie între 22 și 25 de grade Celsius.
Produsele de îngrijire folosite
Pielea delicată a bebelușilor are nevoie de produse de îngrijire și de igienă special concepute. Ideal este ca acestea să fie cât mai naturale, de aceea se recomandă folosirea unor cosmetice pentru bebe organice sau din gama dermatocosmeticelor. În general, evită produsele care conțin alcool, parfum și parabeni, deoarece toate acestea pot irita ușor pielea sensibilă a nou-născuților.
De pe monbebe.ro poți alege diverse produse de îngrijire copii marca NOAH care nu conțin silicon, parabeni, parafină, uleiuri minerale, DEA sau SLS. Pentru băița bebelușului îți recomandăm următoarele produse cosmetice din oferta noastră:
- Șamponul BIO spumant cu extract de gălbenele pentru copii, cu formulă delicată, special creată pentru spălarea părului bebelușilor. Șamponul este ușor de aplicat și de clătit și, în plus, are o formulă care minimizează riscul reacțiilor alergice.
- Șamponul – gel de duș BIO hidratant cu extract de gălbenele care asigură o curățare blândă a pielii și a scalpului micuților și care are o formulă hrănitoare.
- Loțiunea de corp BIO cu uleiuri organice și extract de mușetel, ideală pentru masajul de după băița bebelușilor. Laptele hidratant are o textură fină și se absoarbe rapid în piele.
Accesorii necesare pentru băița bebelușului
Înainte de a-l lua pe cel mic la băiță, asigură-te că ai la îndemână toate accesoriile necesare, printre care și:
- O cădiță specială;
- Un prosop mare, din bumbac 100% – foarte bune sunt cele cu glugă;
- O păturică moale din flanel pentru baie;
- O perie de păr pentru bebeluși, din păr natural;
- Un șampon cu formulă specială pentru copii, care nu irită ochii;
- Un săpun sau un ulei de băiță destinat bebelușilor;
- O cremă anti-eczeme pentru copii;
- Comprese sterile;
- Tampoane sterile;
- Hăinuțe de schimb;
- Un scutec curat.
Ce urmează după băiță?
https://drive.google.com/file/d/10bjian02sI2kl4DX97TPIDPvErn4tXyy/view?usp=sharing (Shutterstock)
Ritualul care succedă băița este și el foarte important. Primii pași de după spălare presupun toaleta oculară, mai apoi curățarea nazală și, dacă este cazul, a bontului ombilical. Ochișorii de curăță cu ajutorul unui tampon steril, din interior către colț, în timp ce igiena buricului se face cu comprese sterile și alcool sanitar. De asemenea, tot după băiță poate avea loc și masajul blând al micuților, care de asemenea contribuie la instalarea unui somn odihnitor.
Cum să formezi o rutină corectă pentru bebeluș
Deși există un set de reguli legate de băița bebelușului, nu putem oferi o rețetă sigură pentru rutina corectă care trebuie urmată în acest sens, tocmai pentru că micuții sunt foarte diferiți. Așadar, chiar dacă pare dificil să te ocupi așa cum trebuie de ritualul de îngrijire și igienă a noului-născut, află că acesta reprezintă, de cele mai multe ori, o experiență personalizată. Iată câteva sfaturi care să te ajute în acest sens:
- Creează-ți propriul ritm
Fiecare părinte știe ceea ce este mai bine pentru copilul său, de aceea sfaturile primite de la alți părinți nu funcționează întotdeauna în toate cazurile. Este perfect normal să experimentezi diverse lucruri în timpul băiței micuțului, pentru a știi cum poate fi definită cea mai potrivită rutină pentru el.
- Nu-ți face griji dacă sari peste băiță o seară.
Din diverse motive, se poate întâmpla să nu ai posibilitatea să-i faci micuțului baie în fiecare seară, însă aceasta nu reprezintă sub nicio formă un motiv de îngrijorare. În acest caz, poți să îl cureți pe cel mic folosind șervețele umede sau poți să îi cureți cu apă doar anumite zone ale corpului.
- Asigură-te că băița este o experiență plăcută pentru copil
Deși mulți copii au tendința să plângă în timpul băiței, responsabilitatea ta ca părinte este să te asiguri că îi creezi micuțului tău un climat propice pentru acest ritual. Ne referim, deci, la faptul că ar trebui să ții cont de regulile care privesc temperatura apei, a camerei și a produselor folosite, precum și a tehnicilor de realizare a igienei.
Produsele de îngrijire și igienă corporală pentru bebeluși de pe monbebe.ro contribuie la crearea unui ambient plăcut în timpul băiței. Alege-le cu încredere pe cele de care ai nevoie!