Ghid de mărimi pentru hainele copiilor. Sfaturi ca să alegi măsura potrivită

Sursa foto Pixabay:

https://pixabay.com/photos/clothesline-little-girl-dresses-804812/

Copiii cresc repede și au nevoie tot timpul de noi haine. Alegerea mărimii potrivite nu este un lucru greu de realizat, magazinele de specialitate având în general un ghid al mărimilor pentru hainele copiilor, atât în format fizic, cât și în varianta online. Articolele vestimentare destinate copiilor au în general pe etichetă indicații legate de mărimea produselor, în mare parte, în funcție de vârsta copiilor. 

Cuprins:

1. Cum să alegi măsura potrivită pentru hainele copiilor?

1.1. Diferențe

1.2. Mărime vs. vârstă

1.3. Corpul copiilor

1.4. Ciudățeniile mărimilor

1.5. Schimbarea produselor

1.6. Extra sfat

2. Ghid orientativ de mărimi pentru hainele copiilor

2.1 Haine pentru bebeluși

2.2. Haine pentru copiii mici

2.3. Haine pentru preșcolari

2.4. Haine pentru școlari

2.5. Haine pentru adolescenți

2.6. Materialul folosit

Articolele vestimentare pentru copii sunt printre cele mai achiziționate produse la nivel global. Piața destinată copiilor este în expansiune și datorită părinților care fac eforturi să îi îmbrace pe micuți la modă, să le cumpere diverse costume sau chiar să procure articole de lux pentru ocazii speciale. 

Orice alegere însă trebuie însoțită de mărimea potrivită. Îți prezentăm ghidul de mărimi haine copii de care ar trebui să ții cont atunci când cumperi produse pentru micuții tăi sau când faci cadouri pentru alții. 

Cum să alegi măsura potrivită pentru hainele copiilor?

Când ești părinte pentru prima dată poate să pară că achiziția hainelor pentru copii este o sarcină dificilă. Trebuie doar puțină atenție și verificarea ghidurilor de mărimi haine pentru copii, existente în fiecare magazin, fizic sau online, care comercializează astfel de produse. 

În general, mărimile hainelor copiilor sunt corelate cu vârsta acestora, dar totuși, ține minte că măsurile pot varia. 

1. Diferențe

Înainte de a pleca la cumpărături trebuie să ai câteva noțiuni legate de mărimile hainelor la copii. De la o firmă la alta măsurile pot fi diferite, iar standardul unei companii poate fi deosebit de cel al alteia. 

Nu există un număr fix, care să fie potrivit fiecărui copil. Înainte de a cumpăra orice articol trebuie să te asiguri că ai verificat și citit cu atenție tabelul cu mărimi pentru copii, unde pe lângă vârsta acestora pot fi trecute indicații care vizează greutatea și înălțimea. 

Adesea copiii pot să aibă nevoie și de mărimi diferite la articolele vestimentare. 

2. Mărime vs. vârstă

Chiar dacă majoritatea magazinelor din Europa și România, care comercializează îmbrăcăminte pentru copii au mărimile produselor raportate la vârsta copiilor, există și variante în care această legătură nu este reprezentativă. 

Hainele de copii din România au un anumit ghid de mărimi de care trebuie să ții cont. Pentru cumpărăturile de pe site-uri din afara Europei criteriile pentru ghidurile de mărimi sunt diferite, măsurile după care sunt confecționate hainele sunt altele, deci mare atenție când faci comandă. 

3.  Corpul copiilor

Fie că ai decis să cumperi haine pentru proprii copii, fie că trebuie să cumperi ceva pentru un alt micuț, la aniversare, este important să știi ce înălțime și ce greutate are copilul pentru care vei face achiziția, pe lângă vârsta acestuia. 

Anumite firme au indicatori la ghidul de mărimi pentru copii care cuprind măsurători ca circumferința capului, a pieptului sau a șoldului. Și cum fiecare copil este diferit, chiar și cei de aceeași vârstă pot înregistra variații mari de mărimi, motiv pentru care este bine să ai ceva informații înainte de a lua o decizie. 

4. Ciudățeniile mărimilor

Pentru cine nu a cumpărat niciodată hăinuțe pentru copii va fi ciudat să constate că pe un body poate să existe indicația 24M. Pe altele pot fi 2Y. Ce înseamnă? În primul caz, referința vizează numărul de luni, 24, deci vârsta de 2 ani. În al doilea caz este vorba tot de vârsta de 2 ani (years). 

Un alt lucru care poate deruta vizează intervalul de variație pentru fiecare articol vestimentar în parte. Spre exemplu, un body poate avea inscripționat pe etichetă 3 – 6 M, adică pentru copiii  de 3 până la 6 luni. 

În cazul copiilor trecuți de 4 ani, majoritatea hainelor existente în România au fie vârsta, fie mărimea (înălțimea) trecute pe etichetă. 

5. Schimbarea produselor

Păstrează bonul pentru că dacă nu ai cumpărat mărimile potrivite pentru haine poți să le returnezi fără probleme. Fie alegi o mărime mai mare sau mai mică, fie poți cere banii înapoi dacă constați că ce ai achiziționat nu se potrivește. 

6. Extra sfat

Conformația, ritmul de creștere și fiziologia fiecărui copil în parte sunt caracteristici pe care trebuie să le ai în vedere atunci când ești la cumpărături. 

Renunță la ideea potrivit căreia poți face achiziții pe baza observațiilor: “Am un nepot de aceeași înălțime cu copilul acela. Ce mărime are copilul?” Dacă alegi să mergi pe această variantă vei observa că hainele nu se potrivesc, iar diferențele pot fi destul de mari, conformația corpului fiind total diferită. 

Sursa foto Pixabay:

https://pixabay.com/photos/children-siblings-brother-sister-817365/

Ghid orientativ de mărimi pentru hainele copiilor

1. Haine pentru bebeluși (0 – 24 luni)

Bebelușii cresc foarte repede și vei observa că lunar trebuie să cumperi hăinuțe cu un număr sau chiar două mai mari. Ce înseamnă acest lucru? Ei bine, mărimea 52, existentă pe eticheta pantalonașilor, bluzițelor, jachetelor, compleurilor de trening, pe pijamale și pe body sunt în general bune la nașterea bebelușului. Asta înseamnă că sunt destinate unor copii cu lungimea corpului cuprinsă între 47 și 52 de centimetri. 

Acest lucru nu înseamnă neapărat că se vor potrivi perfect, existând variații de mărimi. 

Mărimea 56 corespunde lungimii de 53 – 56 cm lungime copil, cam cât are un bebe la o lună de la naștere. Următoarea treaptă de mărime este 62, echivalentul a 57 – 62 cm lungime, pentru vârsta de 1 – 3 luni. 

Mărimea 68 se potrivește unui bebe de 63 – 68 cm și corespunde vârstei de 3 – 6 luni, în timp ce mărimea 74 (69 – 74 cm lungime) este bună pentru un bebeluș de 6 – 9 luni. 

Urmează mărimea 80, pentru 75 – 80 cm lungime și vârsta biologică de 9 – 12 luni de viață. 

În jurul vârstei de 1 an, în intervalul 12 – 18 luni, copiii pot ajunge la mărimea 86, iar în intervalul 1 – 2 ani, creșterea se mai temperează și mărimea până la care ajung copiii este 92. 

2. Haine pentru copiii mici (2 – 4 ani)

După vârsta de 2 ani, copiii se încadrează la mărimea 98. Tabelele de mărimi specifică că în intervalul 3 – 4 ani, mărimea predominantă va fi 104. 

Pot exista variațiile de care aminteam mai sus, în sensul că pantalonașii pot fi 104, în timp ce bluzița potrivită poate fi mărimea 98 pentru că trunchiul este mai mic. 

Nu uita că și dacă se potrivesc pantalonii, lungimea lor poate fi mai mare pentru piciorușele copilului. În aceeași măsură, bluza poate pica bine pe trunchi, dar există posibilitatea să fie prea lungă la mână. 

De aceea poți alege haine personalizate, așa cum sunt pijamalele special create pentru copii de la Mon Bebe

3. Haine pentru preșcolari (4 – 6 ani)

Mărimea 110 este caracteristică pentru vârsta de 4 – 5 ani, în timp ce 116 este mai potrivită copiilor de 5 – 6 ani.  De asemenea, mărimea 122 poate fi bună pentru copiii de 6 – 7 ani. Totul ține de conformația copiilor, de ritmul de dezvoltare al acestora, dar și de puseele de creștere. 

Și croiala hainelor poate face diferența în privința mărimilor. Să nu uiți că cei mici încep la această vârstă să își arate personalitatea. Stilul vestimentar poate fi creat pentru fetițele cochete prin alegerea unor produse de calitate, care să le definească personalitatea și să le facă să se simtă ca niște prințese adevărate. 

Sursa foto Pixabay:

https://pixabay.com/photos/rain-umbrellas-kids-childhood-3599085/

4. Haine pentru școlari (6 – 14 ani)

În același timp, copiii care au vârsta cuprinsă între 7 și 8 ani se pot încadra la măsura 128, iar cei de 8 – 9 ani ar putea să fie îmbrăcați cu haine măsura 134. 

După vârsta de 6 ani se accentuează dorința fetițelor de a se îmbrăca tot mai mult în fuste și rochițe deosebite. Poți găsi modele de rochii de ceremonie de calitate, cu ornamente inedite pentru a crea outfituri extraordinare, pe care fetițele să le poarte la ocazii speciale la școală, dar și la evenimente private. 

Vacanțele petrecute alături de prieteni sau petrecerile în pijama sunt ocaziile perfecte pentru ca pijamalele să devină vedetele. Există o gamă variată de modele pentru ca micuții să se simtă relaxați și să aibă un somn liniștit. 

Între 9 și 10 ani, școlarii pot să ajungă să poarte îmbrăcăminte măsura 140, în timp ce copiii cu vârste cuprinse între 10 și 11 ani ar putea să îmbrace haine cu măsura 146. 

Ocaziile speciale merită ținute deosebite, iar copiii iubesc să se îmbrace frumos și să își arate unii altora outfiturile create de ei sau cu ajutorul părinților. 

Pentru vârsta de 11 – 12 ani mărimea 152, ar putea fi ideală, iar în intervalul 12 – 13 ani, măsura 158 ar fi potrivită. 

164 este mărimea care poate fi corespunzătoare copiilor de 13 sau 14 ani, în funcție, evident, de caracteristicile fiziologice și genetice ale fiecăruia. Diferențe sunt și în ceea ce privește sexul, fetele având alte mărimi față de băieții de aceeași vârstă. 

5. Haine pentru adolescenți (14 – 18 ani)

După vârsta de 14 ani adolescenții pot îmbrăca fie haine care să aibă pe etichetă vârsta, fie pot alege din variantele cu mărimi: XS, S, M, L, XL, XXL. 

Începând cu această vârstă brandul va fi criteriul important pentru articolele vestimentare, iar moda va dicta cu siguranță stilul ales. 

Materialul folosit

Am vorbit despre ghidul mărimilor la hainele pentru copii, dar nu am abordat până acum un element esențial de care ar trebui să se țină cont, indiferent de vârstă: calitatea materialului din care sunt confecționate hainele. 

Pentru bebeluși, dar și în cazul copiilor mici, bumbacul este ideal. Tot ce este confecționat din poliester și alte materiale textile ce au în compoziție plastic trebuie evitat, fiind un pericol pentru sănătatea celor care le poartă. 

Anumite haine, care au imprimeuri sau desene în culori puternice pot să conțină în țesătură substanțe chimice care uneori au o acțiune negativă la nivelul pielii, atunci când copilul transpiră. 

Unii copii sunt alergici la anumite componente utilizate la articolele vestimentare.  Vopselurile, tratamentele chimice folosite la anumite textile nu sunt benefice corpului, iar tratamentul dermatologic va fi absolut esențial. 

De aceea este necesar să achiziționezi produse vestimentare de calitate, din fibre naturale, organice, fără chimicale, pentru că sănătatea copiilor este vitală. 

Trupurile copiilor sunt diferite, discrepanțele între micuți de aceeași vârstă fiind destul de importante. Ghidurile de mărimi ale hainelor pentru copii sunt indispensabile, dar niciun producător nu are cum să aibă în colecții absolut toate mărimile potrivite tuturor. Atunci când achiziționezi articole vestimentare trebuie să știi încă de la început vârsta, înălțimea, greutatea copilului, dar și să verifici cu atenție tabelele cu mărimi de la fiecare producător. 

Când faci cumpărături pentru cei mici ai nevoie de un ghid de mărimi haine pentru copii. Atenția trebuie îndreptată însă și către fiecare brand în parte.  

This Post Has 2 Comments

Lasă un răspuns