Curățarea și întreținerea hainelor de lână pentru copii

Pentru copii, hainele de lână sunt ideale pentru că sunt călduroase și confortabile, fiind adevărați aliați împotriva frigului în special în sezonul rece. Cu toate acestea, fibra poate intra la apă sau materialul se poate scămoșa în urma purtării frecvente sau a spălării necorespunzătoare. Deși hăinuțele sunt foarte plăcute la atingere și ușor de purtat, poți avea surpriza unor numere mai mici după ce le-ai spălat. Iată de ce este nevoie să cunoști mai multe despre cum să le întrețineții corespunzător, ca să le menții aspectul plăcut și pufos.

Îți prezentăm mai jos câteva sfaturi utile și recomandări de care să ții cont. În acest fel, te poți ocupa singură de menținerea lor în stare perfectă, fără să apelezi la serviciile unei curățătorii profesionale.

Spălarea și întreținerea hainelor din lână sau stofă pentru copii

Hainele de lână, indiferent că aceasta este de tip merinos, cashmir, alpaca pentru bebeluși, fleece, fiartă sau tratată pentru spălare (superwash) necesită atenție atât când sunt spălate, cât și la uscare. Citește mai jos sfaturile de care îți recomandăm să ții cont, pentru ca hăinuțele celui mic să nu intre la apă sau să se întindă.

#1. Verifică dacă hainele de lână necesită spălare

În primul rând, trebuie să știi că spre deosebire de alte tipuri de texturi, lâna nu necesită o spălare extrem de frecventă. Fiind un material natural și organic, are proprietatea de a respinge murdăria și chiar de a se curăța singură!
Din acest motiv, asigură-te că bluzele sau puloverele groase de lână ale copilului tău chiar au nevoie să fie spălate după fiecare purtare. Uneori este suficient să le periezi și aerisești câteva minute. De exemplu, chiar și pantalonașul sau alte haine de lână ale bebelușului pot fi curățate foarte bine cu peria, apoi aerisite sau umezite prin pulverizare pentru câteva minute, nefiind necesară spălarea atât de frecventă.

#2. Alege temperatura potrivită pentru spălare și clătire

Pentru hainele de lână este recomandată spălarea manuală, la o temperatură care să nu depășească 30 de grade. Bluzele sau puloverele trebuie spălate delicat, prin apăsare și înmuiere. Nu freca sau întinde hainele de lână când sunt ude, deoarece materialul se scămoșează când este ud. Fiind o fibră elastică, lâna poate fi deformată permanent dacă este manevrată greșit în timpul spălării.

Înmoaie pentru 3-5 minute și spală delicat, la maxim 30 de grade hăinuțele de lână ale copilului în chiuvetă sau un lighean, fără a le răsuci sau freca. Clătește de două ori cu apă la aceeași temperatură, dar fără să folosești direct apa de la robinet, care are presiune prea mare. Schimbă apa din vasul de spălat de 2-3 ori, până este curată.

Dacă dorești să folosești mașina de spălat, deși metoda este recomandată a fi utilizată cât mai rar, asigură-te că alegi programul, dar și detergentul potrivit pentru haine de lână. Aceștia conțin de obicei lanolină, fiind creați special pentru a proteja și înmuia fibrele naturale precum lână, in sau bumbac. Deasemenea, ai grijă ca temperatura de spălare și numărul de rotații ale mașinii să fie minime (30 grade, respectiv 600 rpm). Pentru protecție suplimentară, cel mai bine ar fi să introduci hăinuțele într-un săculeț de pânză necolorată, așa cum procedezi și cu alte texturi delicate precum mătase ori voal.  

#3. Rulează cu atenție materialul la clătire

Pentru clătire și uscare, rulează ușor materialul fără să apeși foarte tare, pentru a stoarce apa din hăinuțele de lână. Strânge și presează ușor pentru a înlătura și absorbi excesul. Te poate ajuta în acest sens un prosop, pe care să-l rulezi împreună cu pulovărul sau botoșeii favoriți ai micuțului. 

După ce ai efectuat această operațiune grosieră de înlăturare a apei, este necesar să întinzi hainele pe o suprafață plană, care permite aerului să circule. 

Nu întinde hainele de lână pe umeraș sau agățate pe sârmă, deoarece inevitabil se vor deforma. Pe cât posibil, întinde-le în forma pe care o au atunci când sunt uscate, fără a le îndoi sau plia. Un truc ce te poate ajuta în acest sens este să îți notezi dimensiunile de dinainte de spălare, ca să readuci materialul exact la forma de inițială atunci când îl întinzi la uscat. Citește aici un ghid de mărimi al hainelor pentru cei mici.

#4. Uscare și depozitarea

Când sunt aproape uscate, scutură puțin hainele de lână din mohair, fleece sau baby alpaca pentru a se ventila și mai bine. Împăturește puloverele, păturile sau bluzele pentru baieti și fete și păstrează-le pe un sertar sau poliță, fără a le atârna, nici în acest caz, pe umeraș. Chiar și rochițele sau vestuțele de lână pentru fete ar trebui păstrate în acest fel, pentru a nu se alungi.

De ce să alegi haine de lână sau stofă pentru micuțul tău?

Dacă te-ai gândit că întreținerea și curățarea hăinuțelor de lână sau stofă sunt operațiuni complicate, îți oferim mai jos și câteva motive pentru care să achiziționezi astfel de produse de calitate pentru copilul tău. Iată câteva argumente care te vor convinge:

#1. Materiale organice

Lâna, la fel ca bumbacul sau inul este un material organic și 100% natural, care permite corpului să respire. Este potrivit atât pentru bebeluși cât și pentru copii de vârste mai mari, deoarece corpul respiră natural și nu transpiră, de aceea sunt ideale atât pentru școală, cât și pentru vacanțele cu cei mici.

#2. Nu necesită spălare frecventă

Poate ai crede că hainele de bumbac, lână sau stofă trebuie spălate frecvent, dar nu este cazul. După cum ai aflat chiar din rândurile de mai sus, aceste materiale naturale și organice au proprietatea de a se autocurăța, iar uneori este suficientă o periere și o curățare uscată, ce la va reda strălucirea și aspectul nou și bine întreținut!

#3. Lâna și stofa sunt materialele de cea mai bună calitate

Țesăturile organice precum lână sau stofă sunt cele care permit realizarea de haine de cea mai bună calitate, indiferent că vorbim de bebeluși, copii sau adulți. Un costumaș de stofă pentru botez arată adorabil pentru puiuțul tău, la fel cum o rochită din voal de lână o face pe fetița ta să fie o prințesă adevărată! Nu vei greși dacă vei alege oricând astfel de îmbrăcăminte pentru familia ta, iar metodele de curățare și întreținere și se vor părea floare la ureche odată ce le-ai deprins! 

Lasă un răspuns